Polistiren nedir, Polistren zararlı mı, Polistiren yanıcı mıdır, Kullanım alanları?

Polistiren nedir?

Polistiren (PS, polystyrene), stiren monomerinin polimerizasyonu ile yapılan katı ve saydam bir plastik hammaddedir. Polistiren, ısıtıldığında yumuşayan ve film, plaka gibi yarı bitmiş ürünlere ve bitmiş ürüne dönüştürülebilen termoplastik bir polimerdir. Dünyada genel amaçlı en çok kullanılan plastik hammadde sıralamasında ilk beşe girmektedir. Plastik endüstrisinde; şeffaflığı, iyi işlenebilmesi, akışkanlığı, gıdaya uygunluğu, ve diğer birçok özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir.

Polistiren, monomer haldeki stirenden polimerizasyon ile üretilen bir polimerlerdir ve petrolden elde edilir. Oda sıcaklığında, polistiren katı halde bir termoplastiktir, enjeksiyon veya ekstrüzyon yolu ile işlenirken yüksek sıcaklıklarda erimiş hale getirilir.

Polistiren sert veya köpük formunda olabilir. Polistiren denilince daha çok köpük formu akla gelir. Oda sıcaklıklarında bulunan polistiren köpük katı halde bulunmakla birlikte, yüksek sıcaklıklarda işlenirken erimiş halde bulunmaktadır. İşlendikten sonra tekrar soğutularak katı hale getirilmektedir. Polistiren köpükler genellikle 70 °C'ye kadar dayanıklılık göstermektedir. Ayrıca soğutulduktan sonra son derece sert, parlak ve kırılgan olan bir yapıya sahip olan köpük formundaki polistiren, yalıtım malzemeleri arasında en uygun ve ekonomik olan malzemedir. Üstelik son derece verimli bir şekilde izolasyonun sağlanmasına yardımcı olduğundan genellikle tercih edilmektedir. Polistiren köpük yalıtım malzemesi hızlı bir şekilde yanar ve oldukça yoğun bir gaz kokusunu etrafına yayar. Bunun yanı sıra aseton bulunan ortamlarda yine oldukça hızlı bir şekilde kabarma meydana getirir. En önemlisi ise güneş ışınlarına, suya, darbelere vb. tüm olumsuzluklara karşı son derece dirençlidir. Tüm bu olumsuzluklara karşı koyabilmesi nedeni ile de dış cephe ısı yalıtımlarında tercih nedenidir.

Polistren zararlı mı?

Polistren geri dönüştürülmemiş plastik malzemelerin %86 sında olduğu gibi okyanusa ulaşması durumunda hızlı şekilde parçalanarak mikroplastikler meydana getirir. Bu mikroplastikler ise denizel mikroorganizmalar tarafından alınarak besin zincirinde toksik maddelerin birikmesine sebep olmaktadır.

Polistiren yanıcı mıdır?

Polistren köpük ise hem poliüretana göre yaklaşık 1,5 kat daha fazla yanıcı özelliktedir hem de termoplastik sınıfına girer. Bu da malzemenin yüksek ısıya maruz kaldığında tutuşma meydana gelmeden önce hızla yumuşayarak büzülmesi anlamına gelir.

Kullanım alanları?

Isı yalıtımı malzemesi olarak, ince cidarlı kaplarda, soğutma kulelerinde, boru köpük, kauçuk, çeşitli aletler, otomobil parçaları, paneller ve elektronik aletlerin plastik aksamlarında yaygın olarak kullanılır. Tek kullanımlık bardak, tabak, yoğurt kapları, ayran kaplarında sıklıkla kullanılır.

Polistiren ürünlerimizi keşfetmek için, https://www.luas.com.tr/levhalar tıklayın.